Προπόνηση

MIP_058002 copy

Αν έχετε προσέξει τους ντομεστίκ αναβάτες που αγωνίζονται σε χρονόμετρα οι περισσότεροι φοράνε αυτές τις ειδικές αεροδυναμικές ταινίες, που υποστηρίζεται ότι μπορούν να σου δώσουν 4 watt, που ισοδυναμεί με περίπου 15 δευτερόλεπτα στα 20 λεπτά.

 

Το κόλπο είναι ότι με την προσάρτηση των λωρίδων κατά 45 μοίρες σε κάθε πλευρά της κνήμης, κάνουν την επιφάνεια των μόσχων σας να γλιστρήσει μέσα από τον αέρα περισσότερο αποτελεσματικά. Αυτό γίνεται με τη μετατροπή του αέρα που χτυπά στο κάτω μέρος του ποδιού σας από στρωτή σε τυρβώδη ροή νωρίτερα, ενθαρρύνοντας έτσι τον αέρα να συνδέεται με το πόδι περισσότερο πριν το διαχωρισμό. Με λίγα λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι αεροδυναμικές ταινίες είναι σχεδιασμένα για μείωση της αντίστασης και να σας εξοικονομήσει βατ.

 

Καλοξυρισμένος?

Με βάση το γεγονός ότι οι αεροδυναμικές ταινίες παρέχουν αυτά τα πλεονεκτήματα, είναι σίγουρο ότι θα γίνουν πολύ διαδεδομένες για τους αγώνες χρονομέτρου. Βέβαια η UCI απαγόρευσε αυτές τις ταινίες, δηλαδή κανείς δεν μπορεί να αγωνιστεί με αυτές.

Μετά την απαγόρευση της αεροδυναμικής ταινίας οι αναβάτες έπρεπε να βρουν μια εναλλακτική λύση οπότε αντί για την ταινία άφηναν δυο λωρίδες τρίχας όπου αντικατηστούσε εξολοκλήρου τις ταινίες. Ο Alex Dowsett δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Instagram που έχει κάνει αυτό το κολπάκι ώστε να γλιτώσει 10 watt.

Trip Strip hair

Αν και να αφήσεις την τρίχα σου σε δυο λωρίδες μπορεί να μην αντικαταστεί ακριβώς τις αεροδυναμικές ταινίες είναι ένα μέσο για να γλυτώσει κανείς δευτερόλεπτα και δύναμη. Να δούμε πως θα αντιδράσει η UCI σε αυτό.

 

Η ενυδάτωση σε έναν αθλητή αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την απόδοσή του. Θετικό ισοζύγιο υγρών πετυχαίνουμε όταν η πρόσληψη νερού μέσω υγρών και τροφής, υπερισχύει ποσοτικά της απώλειας μέσω ιδρώτα, αναπνοής, πέψης και νεφρών.  Το νερό αποτελεί για τους άνδρες το 60-65% και για τις γυναίκες το 50-60% του βάρους σώματος. Σε μια υψηλής έντασης άσκηση ο ρυθμός εφίδρωσης μπορεί να κυμαίνεται από 1 -2,5 λίτρα ανά ώρα.

Αποτελέσματα αφυδάτωσης:

  • Μειωμένη αντοχή και δύναμη
  • Ταχυπαλμία ακόμα και σε ηρεμία
  • Αιτία για κράμπες
  • Μείωση του όγκου πλάσματος
  • Κόπωση, ζαλάδα και ξηροστομία
  • Αυξημένη θερμοκρασία σώματος
  • Βλάβη της νεφρικής λειτουργίας
  • Μείωση λειτουργίας της χώνεψης

 

Ανάγκες υγρών σε αθλητή:

 

  • Κατά τη διάρκεια της άσκησης: Κατανάλωση υγρών με ρυθμό 150-250ml ανά 15-20 λεπτά από την αρχή της άσκησης ή του αγώνα για αποφυγή της απώλειας του σωματικού βάρους πάνω από 2%.
  • Μετά την άσκηση: Άμεση αναπλήρωση των αποβαλλόμενων υγρών μέσα στο πρώτο δίωρο καταναλώνοντας 1-1,5L ανά 1L απώλειας.

Το αίσθημα της δίψας  προέρχεται μετά από απώλεια 2% του σωματικού βάρους δηλαδή 1,5 λίτρο νερό σε έναν άνδρα 70 kg. Επομένως μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό!

ΔΟΚΙΜΕΣ

0 1024
FRB Custom   Η FRB Custom εξειδικεύεται στην κατασκευή ξύλινων σκελετών ποδηλάτου. Το σχέδιο του κάθε...
      
0 854
Η εταιρία κατασκευής χειροποίητων ποδηλάτων FIDUSA είναι ελληνική, και μάλιστα εδρεύει και λειτουργεί στο...
      
0 2161
Υπάρχουν προσιτά fitness wearables και υπάρχει και το Xiaomi Mi Band. Το Mi Band έχει...

SOCIAL

41ΑκολουθούνΑκολουθήστε
2ΕγγεγραμμένοιΕγγραφείτε