Τεχνολογίες

0 1217

Η νέα σειρά της SRAM που σχεδιάζεται εδώ και καιρό είναι έτοιμη να βγει στην αγορά την άνοιξη του 2016.

Battery packs connect to the back of the front and rear mechs

Μετά από μήνες της μελέτης  και εκτενείς δοκιμές από την AG2R-La Mondiale η SRAM,  παρουσίασε το νέο ασύρματο groupset της, SRAM Red ETAP, η οποία θα είναι το πρώτο groupset του κόσμου που δεν θα έχει καλώδια, η  SRAM, επίσης, απομάκρυνε το σύστημα DoubleTap που είχε προηγουμένως και χρησιμοποιόταν στα μηχανικά groupset.

Το νέο groupset, το οποίο θα είναι διαθέσιμο από την άνοιξη του 2016, θα διατίθεται στην τιμή των £ 2,059 για την πλήρη εγκατάσταση, ενώ η SRAM υποστηρίζει ότι η η σειρά δεν είναι μόνο καλύτερη αλλά είναι και επίσης πιο ελαφριά από τις υπόλοιπες σειρές.

 

Front mech uses SRAM's yaw geometry

Η ασύρματη σειρά δουλεύει με Bluetooth, που δημιουργεί  ένα νέο κωδικό κρυπτογράφησης όταν μια αντιστοίχιση μεταξύ ενός λεβιέ ταχυτήτων και ένα ντεραγιέ δημιουργείται. Όποτε αρχίζετε να κάνετε ποδήλατο τα πρώτα δευτερόλεπτα θα πρέπει να είσαστε μακριά από άλλες παρόμοιες σειρές ώστε να μην μπερδευτούν τα σήματα.

Shifters are powered by CR2032 button cells

Αντ “αυτού, SRAM Red ETAP θα χρησιμοποιήσει διαφορετικά, πολύ πιο έξυπνο σύστημα, το οποίο ονομάζεται «Etap». Αυτό το σύστημα αλλάζει τον τρόπο που δουλεύαμε τις ταχύτητες καθώς με το πάτημα του κουμπιού του δεξί λεβιέ κατεβάζει ταχύτητα, ενώ με το πάτημα του αριστερού ανεβάζει.

Για να ανεβάσετε ή να κατεβάσετε τον δίσκο πατάς και τα δυο κουμπιά μαζί ώστε όταν έχεις τον μικρό δίσκο τον ανεβάζει και όταν έχεις τον μεγάλο τον κατεβάζεις.

 

 

Blipbox uses wires to connect to Blip satellite shifters then transmits wirelessly to the derailleurs

Εκτός από τους λεβιέδες τοποθετημένα πίσω από τις μανέτες των φρένων, η SRAM Red ETAP θα σας επιτρέψει να τοποθετήσετε έως και τέσσερα δορυφορικούς λεβιέδες ταχυτήτων (ή blips) οπουδήποτε πάνω στο ποδήλατο. Για ποδήλατα χρονομέτρου , αυτές οι blips συνδέονται με καλώδια σε μία μονάδα ελέγχου που ονομάζεται Blipbox το οποίο στη συνέχεια μεταδίδει το σήμα σε ασύρματα με τους μηχανισμούς αλλαγής ταχυτήτων. Και πάλι παρόμοια με Shimano Di2, η Blipbox είναι ένα  ουτί σύνδεσης που  τοποθετείται κάπου στο πλαίσιο.

 

Ατομική Μπαταρίες

Ενώ η Shimano Di2 και η Campagnolo EPS χρησιμοποιούν μια μπαταρία που με αυτήν δουλεύει όλη η σειρά η SRAM έχει μια μικρή ατομική μπαταρία στο κάθε ανταλλακτικό, που αποδυκνείεται ότι είναι και πιο ελαφρύ το σύστημα όπως και πιο αξιόπιστο.

 

Batteries are swappable

Οι μπαταρίες θα είναι επαναφορτιζόμενες καθώς η κάθε μια από αυτές φορτίζει σε μόλις 45 λεπτά. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας λέγεται ότι είναι περίπου 1.000 χιλιομέτρων ή 60 ώρες για το πίσω ντεραγιέ, το οποίο θα είναι το πρώτο ανταλλακτικό που θα του τελειώσει πρώτα η μπαταρία καθώς χρησιμοποιείται πιο πολύ από όλα. Υπάρχουν, επίσης, φώτα LED κατάστασης που θα σε προειδοποιούν κάθε στιγμή για την κατάσταση της μπαταρίας.

Batteries recharge in 45 minutes and are good for 1000km

Ωστόσο οι λεβιέδες λειτουργούν με μια μπαταρία CR2032 (που πιθανών να έχετε την ιδια στο ρολόι σας). Η SRAM επέλεξε αυτήν την μπαταρία διότι έχει ζωή έως και δυο χρόνια ώστε να μην χρειάζεται φόρτισμα.

Βάρος

Η ασύρματη σειρά είναι η πιο ελαφριά ηλεκτρονική σειρά που έχει βγεί και ίσως και είναι ανάμεσα στις πιο ελαφριές μηχανικές.

Λεβιεδάκια: 260g (ζευγάρι)

Πίσω σασμάν: 239g (με μπαταρία)

Μπροστινό σασμάν: 187g (με μπαταρία)

Blips: 6g το καθένα

Blipbox: 31g

Δισκοβραχίωνας: 557g (BB30), 609g (GXP)

Μεσσαία τριβή: 105g (BB30), 53g (GXP)

Μασέλλες φρένων: 262g (ζευγάρι)

Κασέτα: 151g (11-25)

Αλυσίδα: 244g

Τα στοιχεία αυτά μας δίνουν ένα ολοκληρωμένο groupset που ζυγίζει 1775g, 137g πιο ελαφρύ από την μηχανική έκδοση.

Complete groupset on a Focus bike

 

0 853
Cycling: 102nd Tour de France / Restday New FSA group set / Illustration Illustratie / Specialized Bike Velo Fiets Michael KWIATKOWSKI (Pol)/ Team Etixx Quick-Step (Bel) / Jour de Repos Rustdag / Ronde van Frankrijk TDF / Etape Rit / ©Tim De Waele

Πρωτότυπο μοντέλο ηλεκτρονικής σειράς από την FSA εντοπίστηκε στο ποδήλατο του Michael Kwiatkowski στο Tour de France. Η εταιρία έχει ανακοινώσει από την άνοιξη την προεργασία για τη σειρά αυτή έχοντας συμφωνία χορηγίας με πολλές ομάδες όπως η Ettix-Quickstep και η Saxo-Tinkoff. Μετά την απόλυτη επιτυχία των μοντέλων δισκοβραχίονα και φρένων, η FSA επανέρχεται δυναμικά στον ανταγωνισμό των εξαρτημάτων.

Ηλεκτρονικά ντεραγιέ με καλώδιο… Λέτε να δούμε και ασύρματα;;;
Μια πιο κοντινή ματιά στο πίσω ντεραγιέ.
There appear to be two buttons on each lever, more similar to Shimano's digital shifters than SRAM's
Όπως και στα Shimano, ο λεβιές διαθέτει δύο κουμπιά.
The electronic FSA levers don't appear to have wires running down to the derailleurs
Κρυφά τα καλώδια που γεννούν ερωτήματα για τη νέα σειρά!
Cables for the brakes, sure. But where are the shifting wires?
Συρματόσχοινα στα φρένα αλλά τα καλώδια για τις αλλαγές?!
FSA is not talking about how the electronic shifters will function
Η FSA δεν έχει δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για το πως θα λειτουργεί.
Tinkoff-Saxo have a bike at the Tour de France with the FSA prototype group
Την νέα πρωτότυπη σειρά διαθέτουν και ποδήλατα της Tinkoff-Saxo.
Is this wire a dummy wire, or does it run to a battery source?
Μια πιο κοντινή ματιά στο μπροστινό ντεραγιέ.

Έχοντας καταφέρει ένα πλεονέκτημα τριών και πλέον λεπτών από τα άλλα φαβορί, ο πρωτοπόρος της γενικής κατάταξης του Tour De France 2015, Chris Froome, οδηγεί το Pinarello Dogma F8 με ένα μοναδικό σχεδιασμό. Ο Froome στηρίζει το κίνημα United For Wildlife (unitedforwildlife.org) και έχει στο ποδήλατό του έναν επιβλητικό ρινόκερο, κάτι που άλλωστε αντιπροσωπεύει την επιθετικότητά του σαν αθλητή.

Σχετική ανάρτηση του Froome στο twitter:

froomtweetf8

 

Αναμένουμε το αντίστοιχο Pinarello Bolide για τα χρονόμετρα!

ΔΟΚΙΜΕΣ

0 1027
FRB Custom   Η FRB Custom εξειδικεύεται στην κατασκευή ξύλινων σκελετών ποδηλάτου. Το σχέδιο του κάθε...
      
0 855
Η εταιρία κατασκευής χειροποίητων ποδηλάτων FIDUSA είναι ελληνική, και μάλιστα εδρεύει και λειτουργεί στο...
      
0 2165
Υπάρχουν προσιτά fitness wearables και υπάρχει και το Xiaomi Mi Band. Το Mi Band έχει...

SOCIAL

41ΑκολουθούνΑκολουθήστε
2ΕγγεγραμμένοιΕγγραφείτε